21.7.2019. 19:09
0
U Parizu će putnike prevoziti leteći taksi
Iako imaju na raspolaganju savršenu mrežu gradskog saobraćaja, Parižani se ovih vrelih ljetnih dana kuhaju u autobusima i podzemnoj željeznici.

Stanovnike Grada svjetlosti čeka prava mala revolucija u prijevozu, jer bi uskoro mogli preskočiti čitvo jedno stoljeće i ubuduće se prevoziti letećim taksijem!

Inicijalna kapisla za ovaj projekt bilo je dodjeljivanje Olimpijskih igara 2024. Za tu priliku, ciljajući efikasniji prijevoz gostiju i učesnika najveće svjetske smotre sporta, udružili su se "Airbus", aerodromi Pariza, parisko gradsko saobraćajno preduzeće, pariski region i Generalna direkcija za civilnu avijaciju.

Tamo gdje je danas, zbog velikih gužvi, za prebacivanje s najvećeg pariskog aerodroma, taksijem ili prigradskom željeznicom, potreban i čitav sat, zrakom bi se to odigravalo za svega nekoliko minuta. Veze će se ostvarivati u niskom zračnom prostoru rezerviranom za letove helikoptera, a već se razmišlja i o cijeni.

Cilj pariskog gradskog saobraćajnog preduzeća je da ne košta više od jednog do dva eura po kilometru. Prosječna vožnja bi, tako, koštala od 30 do 60 eura, što je čak u nižoj projekciji, jeftinije i od običnog taksija.

Zasad su planirane dvije linije, od aerodroma do budućeg Olimpijskog sela u Sen Deniju i do Diznilenda. Centar grada, trenutno, isključen je iz projekta, jer je nadlijetanje prijestonice kompleksno zbog sigurnosnih pravila, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

TaksiPariz
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.