18.8.2019. 17:02
0
Španija prihvatila brod sa migrantima
Španija je u nedjelju saopštila da će dozvoliti španskom humanitarnom brodu sa 107 migranata da uplovi u luku Algekiras.

Brod “Open arms” sa 107 migranata nekoliko nedjelja plovi na Sredozemnom moru. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini rekao je brodu da napusti italijanske vode i krene u Španiju.

Salvini tvrdi da se brod usidrio blizu italijanskog ostrva Lampedusa samo da bi isprovocirao njega  i Italiju.

Španski humanitarni brod usidrio se prije tri dana u italijanskim vodama gdje je čekao odobrenje da uplovi u luku na ostrvu Lampedusa, ali Salvini je zabranio da brod uđe u luku.

Na brodu se nalaze migranti koji su krenuli iz Libije, a koje je ovaj humanitarni brod spasao na otvorenom moru. Od tada oni se nalaze na brodu jer države Evropske unije nisu mogle da se dogovore ko će primiti migrante.

Međutim, kada je šest država EU reklo da će prihvatiti migrante, Salvini nije dozvolio brodu da uplovi u luku.

Španija je prihvatila da brod uplovi kako bi okončala ovu humanitarnu krizu. Posada broda je saopštila da su uslovi na brodu “užasni” i optužila je Salvinija da koristi migrante za “ksenofobičnu i rasističku propaganda”, prenose agencije.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.