19.8.2019. 14:50
0
Zarif: Iran i Finska imaju sličan plan za Perzijski zaliv
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Jaavad Zarif izjavio je da Finska već ima plan o pregovorima oko Perzijskog zaliva koji je skoro isti kao onaj koji je predložio Iran.

Obraćajući se novinarima po dolasku u Helsinki, Zarif je komentirao svoju raniju posjetu Finskoj, rekavši da su Finci uvijek bili zainteresirani za razgovore na regionalnom nivou o Perzijskom zalivu.

Ukazujući na svoje sastanke s finskim, švedskim i norveškim zvaničnicima posvećene regionalnim temama, Zarif je kazao da su te tri zemlje aktivne u bliskoistočnim pitanjima. 

Dodao je d je Švedska odgovorna za održavanje prvog samita o Jemenu i da je Norveška kasnije organizirala sastanak o Afganistanu.

Zarif je istaknuo značaj održavanja razgovora s te tri skandinavske države. Naglašavajući trenutnu posebnu situaciju u regiji, također je pozvao na održavanje intenzivnih konsultacija.

Šef iranske diplomatije također je opisao kao "posebne" veze s Evropskom unijom, rekavši se EU obvezala da poštuje okvir nuklearnog sporazuma poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Zarif je dodao da je saradnja bitna zbog predstojećih sjednica Generalne skupštine UN-a i trenutne situacije.

Predvodeći političku delegaciju, Zarif je doputovao u Finsku u ponedjeljak kako bi raspravljao o bilateralnim, međunarodnim i regionalnim temama s finskim zvaničnicima.

Zarif bi također trebao održati razgovore s finskim predsjednikom Sauli Niinistöm i ministrom vanjskih poslova Pekkom Haavistom.

Šef iranske diplomatije raspravljat će o očuvanju JCPOA i o Instrumentu podrške trgovinske razmjene (INSTEX), koji je razvila EU.

Zarif će nakon toga posjetiti  Švedsku i  Norvešku, prenosi iranska državna novinska agencija Irna.

(Fena / Haris Ahbabović)

FinskaIran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.