25.8.2019. 18:35
0
Papa pozvao 1,3 milijarde katolika da mole da se amazonski požari što brže ugase
Papa Franjo je rekao da je "zabrinut" zbog požara koji haraju amazonskom prašumom, nazivajući je "plućima presudnim za život naše planete".

"Zabrinuti smo zbog ogromnih požara koji su se razvili u Amazoniji", rekao je  danas papa vjernicima u   Vatikanu.

Pozvao je 1,3 milijarde katolika na svijetu da se mole da se požari ugase što je brže moguće, prenosi AFP.

Službene brojke pokazuju da je ove godine u Brazilu zabilježeno 78.383 šumskih požara, što je najveći broj od 2013. godine.

Papa Franjo, koji je rođen u Argentini, će u oktobru okupiti  organizirati međunarodnu biskupsku na konferenciju o Amazoniji, susreo se s brazilskim autohtonim vođom Raonijem 2013. godine, kada je ovaj Tada je Raoni, međunarodno poznat kao živi simbol borbe za očuvanje amazonske prašume i autohtone kulture obišao Evropu upozoravajući na opasnosti od krčenja šuma.

Papa je u enciklici iz 2015. godine osudio  iskorištavanje Amazonije od strane "ogromnih međunarodnih ekonomskih interesa".

U januaru  2018. posjetio je selo Puerto Maldonado u amazonskoj džungli jugoistočnog Perua gdje se okupilo hiljade plemenskih ljudi, uključujući  i one iz susjednog Brazila i Bolivije.

Katolička crkva priznaje krvavu povijest širenja kršćanstva kroz Južnu Ameriku i da nije uvijek poštovala amazonska plemena. Danas se zalaže za brojne projekte podrške autohtonom stanovništvu, navodi AFP.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.