1.9.2019. 21:22
0
AfD zabilježila porast popularnosti na današnjim izborima u Njemačkoj
Na današnjim lokalnim izborima u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saskoj i Brandenburgu, desni populisti iz Alternative za Njemačku (AfD) zabilježili su velik porast popularnosti, dok su stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel ostale najjače stranke, ali uz osjetan gubitak glasova, proizlazi iz izlaznih anketa javnog servisa ARD.

U Saskoj je vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) osvojila 32 posto što je sedam posto manje nego na posljednjim izborima prije pet godina. AfD je osvojio 27 posto glasova, što je 17 posto više nego na izborima 2014. SPD je s osam posto glasova i gubitkom od četiri posto doživio najslabiji rezultat na nekim pokrajinskim izborima. 

U saveznoj pokrajini Brandenburg, SPD je usprkos gubitaka s 27,5 posto uspio zadržati vodeću poziciju. Ovdje je AfD osvojio 22,5, CDU 15,5 posto glasova. Ostaje upitno hoće li SPD opet formirati vladu sa strankom Ljevica koja je osvojila 11,5 posto.

Među gubitnike u obje savezne pokrajine spada stranka Ljevica koja je u Brandenburgu u usporedbi s posljednjim izborima izgubila 7,6 a u Saskoj 8,4 posto.

U obje savezne zemlje, stranka Zeleni je ostvarila bolje rezultate nego prije pet godina, što se uklapa u trend ove stranke i u ostalim saveznim pokrajinama.

Visoka izlaznost u obje savezne pokrajine, u Saskoj 66 a u Brandenburgu 59 posto, nazirala se od prijepodnevnih sati. Tako je u Saskoj već u 14 sati zabilježena izlaznost od 35 posto što je 12 posto više nego prije pet godina. Slično je bilo i u Brandenburgu gdje je do 14 sat glas dalo 31 posto birača, šest posto više nego 2014, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.