4.9.2019. 13:10
0
Iz UN-a poručili: SAD, Francuska, Britanija su možda umiješane u ratne zločine u Jemenu
Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska možda su umiješane u ratne zločine u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obavještajnih podataka i logističke podrške koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije, koja je izgladnjivala civile u sklopu ratne taktike, saopćile su Ujedinjene nacije (UN).

Istražitelji UN-a preporučili su da sve države uvedu zabranu na transfer oružja zaraćenim stranama kako bi ih spriječili u činjenju teških kršenja ljudskih prava, prenio je Reuters.

- Jasno je da kontinuirano snabdijevanje oružja zaraćenim stranama produžava sukob i patnju jemenskog naroda. Zbog toga apelujemo na države članice da ne šalju više oružje stranama u konfliktu - kazala je Melissa Parke, stručnjakinja u sklopu nezavisnog panela UN-a.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, glavne strane u koaliciji koja se bori protiv pokreta Houtha, koji uživa podršku Irana i kontroliše jemensku prijestolnicu, dva su najveća kupca američkog, britanskog i francuskog oružja.

(Fena / Haris Ahbabović)

RatUNJemen
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.