9.9.2019. 16:01
0
Komesarka za ljudska prava UN-a: Klimatske promjene stvarnost koja utječe na svaku regiju
Vijeće za ljudska prava UN-a je saopćilo danas da su klimatske promjene stvarnost koja utječe na svaki dio planete.

- Ljudska umiješanost u trenutnim prikazanim nivoima globalnog zagrijavanja je na katastrofalno visokom nivou - rekla je visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet na 42. redovnoj sjednici Vijeća u Ženevi.

Dodala je da UN-ova Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje da će klimatske promjene od 2030. do 2050. godine prouzrokovati otprilike 250 hiljada dodatnih smrtnih slučajeva samo zbog pothranjenosti, malarije, dijareje i toplotnog stresa.

- Svijet nikada ranije nije bio suočen s ovakvim okvirima prijetnje za ljudska prava. Ovo je situacija gdje nijedna država ni institucija ne smije stajati po strani - rekla je Bachelet.

Dodala je da klimatske promjene podrivaju ljudska prava, razvoj i mir.

Bachelet je, također, u svom govoru skrenula pažnju na brojne problematične situacije kod ljudskih prava u raznim državama, uključujući Sudan, Mijanmar, Siriju, Ukrajinu, Palestinu i Venecuelu, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.