12.9.2019. 22:44
0
Tviter blokirao naloge kubanskih zvaničnika i medija
Američka društvena mreža Tviter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra (Castro), njegove kćerke Marijele Kastro (Mariela Castro) i vodećih kubanskih državnih medija, što je Sindikat kubanskih novinara nazvao “masovnim cenzuriranjem”.
Desetine naloga novinara kubanskih državnih medija, kao i zvanični nalog kubanskog Ministarstva komunikacija su blokirani.

Tviter nije objasnio ili unaprijed upozorio na ovu mjeru, navode kubanski državni mediji na svojim web-stranicama.

Ovaj potez se dogodio odmah nakon što je predsjednik Migel Dijaz Kanel (Miguel Diaz Canel) imao obraćanje na državnoj televiziji, gdje je upozorio na energetsku krizu zbog američkih sankcija.

-Ono što je novo ovdje je širok obim jasno isplaniranog sajber napada, koji ima za cilj ograničiti slobodu izražavanja kubanskim institucijama I građanima, i ušutiti lidere revolucije- navodi se u saopćenju predsjednika.

Pojedini nezavisni kubanski novinari su ironično prokomentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici, koji imaju monopol nad javnim prostorom i medijima u državi vođenoj jednom strankom, žale na cenzuriranje.

-Kubanski zvaničnici su otkrili šta je “sloboda izražavanja” zahvaljujući Tviteru- piše 14ymedio, digitalin medij kojeg vodi istaknuti dissident Joani Sančez (Yoani Sanchez).  

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.