14.9.2019. 21:11
1
Francuska: Novi sukobi policije i demonstranata
Stotine demonstranata sukobilo se danas s policijom u francuskom gradu Nantesu, kada su u cijeloj zemlji oživjeli protesti „žutih prsluka“, protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

Policija je odgovorila suzavcem, nakon što su neki demonstranti bacili signalne rakete. Glasnogovornik lokalne prefekture rekao je da je uhapšena 21 osoba.

Na televizijskim snimcima prikazane su grupe prosvjednika obučenih crno, koji su pokušavali provaliti u trgovine, dok su na mjesto događaja stigli policijski kamioni s vodenim topovima.

Protestižutih prsluka, nazvani po jaknama visoke vidljivosti, započeli su zbog povećanja poreza na gorivo, ali prerasli u često nasilni revolt protiv Macrona i njegove vlade.

 
Predsjednik Francuske je pokušao ublažiti napetosti sa 17 milijardi eura kontramjera kako bi se povećala mjesečna minimalna plata, također je ukinuo neke poreze i ponudio pomoć siromašnim penzionerima.

Ali sad se suočava s novim naletom bijesa oko dugo očekivane reforme, koja bi spojila 42 različita penzijska sistema Francuske u jedinstveni sistem temeljen na tačkama, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.