24.9.2019. 14:16
0
Premijer Boris Johnson pozvan da podnese ostavku!
Jeremy Corbyn je na čelu inicijative kojom se poziva britanski premijer Boris Johnson da podnese ostavku nakon što je Vrhovni sud presudio da je odluka premijera da suspenduje Parlament nezakonita.

Lider laburista rekao je da bi Johnson "trebao razmotriti svoj stav" u kratkoj izjavi na konferenciji u Brightonu, javio je BBC.

Ian Blackford iz SNP-a, govoreći ispred Višeg suda, rekao je da "Boris Johnson mora odmah da podnese ostavku."

Downing Street je saopćio da "trenutno procesira presudu".

Johnson je suspendovao Parlament na pet sedmica ranije ovog mjeseca, ali sud je rekao da je pogrešno zaustaviti zastupnike u izvršavanju njihovih dužnosti uoči planiranog održavanja Brexita 31. oktobra.

Premijer je obećao da će Britanija na taj datum izaći iz EU, sa ili bez sporazuma.

Predsjednica Vrhovnog suda Lady Hale rekla je da je "učinak suspenzije parlamenta na osnove demokratije bio ekstreman" i da vlada nije pružila nikakvo opravdanje za to.

Parlament će u srijedu nastaviti zasjedanje u 11 i 30 po lokalnom vremenu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.