3.10.2019. 22:42
0
Naučno istraživanje: Rat Indije i Pakistana odnio bi 125 miliona života
Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi da odnese i do 125 miliona ljudskih života u samo nekoliko dana, prenio je ruski kanal Russia Today.

Naučno istraživanje je objavljeno u srijedu u naučnom časopisu "Science Advances". Studija predviđa veliki broj smrtnih slučajeva jer bi u slučaju takvog sukoba globalne temperature mogle pasti na nivoe uporedive s posljednjim ledenim dobom.

"Takav rat ne bi ugrozio samo lokacije na kojima bi bile bačene bombe, već cijeli svijet", kaže koautor studije i profesor nauka o životnoj sredini na Univerzitetu Rugers Alan Robock.

Svako detonirano nuklearno oružje moglo bi zbrisati čak 700.000 života, utvrdila je kompjuterska simulacija studije, dok bi eksplozije mogle poslati toliko čađi i krhotina u atmosferu da bi to izazvalo nuklearnu zimu, što bi dovelo do naglog pada temperatura, uništenja usjeva i na kraju masovne gladi.

"Ovo je rat koji bi bio bez presedana u čovječanstvu", rekao je glavni autor studije Brian Toon, koji je pomogao da se skuje pojam "nuklearna zima" radeći s timom istraživača osamdesetih.

Indija i Pakistan trenutno imaju oko 300 komada nuklearnog oružja, a studija kaže da bi taj broj do 2025. mogao da dođe do 500.

Te bi godine, prema kompjuterskim simulacijama, mogao da izbije ovaj hipotetički rat.

"Nadamo se da će se Pakistan i Indija obratiti pažnju na podatke iz ove studije", rekao je Toon, prenose agencije.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.