9.10.2019. 21:00
1
Egipat osudio tursku ofanzivu u Siriji: Ovo je agresija na Siriju!
Egipat je osudio tursku vojnu operaciju u sjevernoj Siriji, nazivajući je "agresijom" na sirijski suverenitet.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju objavljenom u srijedu da osuđuje "najoštrijim riječnikom" tursku ofanzivu i pozvalo je Vijeće sigurnosti UN-a da spriječi "svaki pokušaj okupacije sirijske teritorije ili promjene demografske slike na sjeveru Sirije".

U saopćenju se navodi da je turski napad "flagrantna agresija" na sirijski suverenitet. Također se poziva na vanredni sastanak Arapske lige.

Sirijska ratna nadzorna grupa i kurdski aktivisti saopćili su da je u turskom bombardovanju sjeverne Sirije ubijen najmanje jedan pripadnik snaga pod kurdskim vodstvom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da je jedan borac Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod kurdskim vodstvom ubijen, a šestorica  ranjena.

Rojava informativni centar, aktivistički kolektiv u sjeveroistočnoj Siriji, potvrdio je da je borac SDF-a ubijen u pograničnom sirijskom gradu  Ras al-Ayn.

Turska je započela vojnu operaciju protiv kurdskih boraca, napadajući regije u sjeveroistočnoj Siriji zračnim udarima i artiljerijskim grantiranjem.

SDF navodi u saopćenju da su turski zračni udari zahvatili regiju i do 50 kilometara udaljenu od granice. Također tvrdi da je 16 položaja SDF-a napadnuto, prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.