11.10.2019. 9:11
0
Tokio u očekivanju najjače kiše i vjetrova u posljednjih 60 godina
Snažna oluja približila se Japanu u petak prijeteći da će njegov glavni grad zadesiti najjača kiše i vjetrovi u, zabilježeni u posljednjih 60 godina, poremetivši Grand Prix Formule 1 i ragbi Svjetsko prvenstvo te izazivajući strah od prometnog haosa.

Zbog snažnog tajfuna Hagibis, koji se približava Japanu odložen je Grand Prix Formule jedan i svjetsku kup u ragbiju.

Očekuje se da Hagibis, što na japanskom znači brzina, stigne do japanskog ostrva Honshu u subotu, a prema riječima meteorologa tajfun bi mogao da donese rekordne količine kiše, velike talase i snažne vjetrove, prenosi Reuters.

Kako se navodi, to bi mogla da bude najsnažnija oluja koja je pogodila Tokio od 1958. godine.

U okrugu Chiba istočno od Tokija,  kojeg je prije mjesec dana teško pogodio tajfun Faxai, zvaničnici su upozorili građane da pripreme zalihe hrane i vode za  tri dana.
Mnoge od više od 30.000 kuća koje su uništene u prethodnom tajfunu  tek su popravljene.

Aviokompanija ANA otkazala je sve domaće letove, dok je Japan Airlines otkazao samo neke letove na aerodromima u Osaki i Nagoyi.

Željeznice su najavile da će u subotu obustaviti linije između Tokija i Nagoye, kao i između Nagoye i Osake.

Japanski premijer Shinzo Abe  naložio je članovima vlade da preduzmu neophodne mjere.

"Vlada će raditi kao jedan kako bi se pripremila za tajfun", rekao je ministar za smanjenje rizika od katastrofa Riota Takeda.

Zvaničnici su upozorili i da bi pojedine zgrade mogle da se sruše pod naletima tajfuna koji sa sobom donosi vjetrove jačine 216 kilometara na sat.

Tajfun Ida, na japanskom jeziku poznat kao "tajfun Kanogawa", 1958. godine uzrokovao je smrt više od 1.000 ljudi.


(Fena/Admir Oručević)

OlujaTokio
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.