17.10.2019. 8:45
0
Zastupnički dom osuđuje odluku Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije
Zastupnički dom je velikom većinom podržao rezoluciju kojom osuđuje Trumpovu odluku o povlačenju američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije čime je otvorio put turskoj ofanzivi protiv sirijskih Kurda.

Rezoluciju je podržalo 354 zastupnika, a samo 60 ih je bilo protiv, a deseci Trumpovih kolega republikanaca pridružili su se u glasanju  demokratskim zastupnicima. Rezolucijom je iskazano nezadovoljstvo zbog Trumpove akcije koju mnogi zastupnici vide kao napuštanje kurdskih boraca koji su se borili zajedno s Amerikancima protiv militanata Islamske države. 

Također su oštro osudili oslobađanje boraca Islamske države iz zatvora od početka turske ofanzive prije sedam dana. 

"To je bila izdaja naših partnera. To je bio poklon Rusiji, Iranu, Islamskoj državi i sirijskom predsjedniku Bašara al-Assadu", rekao je demokrat Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove. 

Usvojena rezolucija protivi se Trumpovoj odluci o povlačenju vojnika i poziva njegovu administraciju da predstavi "jasan i specifičan plan za trajni poraz ISIS-a". 

U srijedu su se čelnici kongresa i odbora dviju stranaka sastali su se s Trumpom u Bijeloj kući kako bi razgovarali o njegovoj sirijskoj politici, prenosi Reuters.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.