18.10.2019. 8:28
0
Amerikanci posredovali, Erdogan prihvatio: Prekid vatre radi povlačenja kurdskih snaga
Turska je prihvatila da uspostavi privremeni prekid vatre u trajanju od 120 sati što će omogućiti kurdskim trupama da se povuku iz sjeverne Sirije.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da je u posjedu potvrde da će se kurdski YPG pravovremeno povući, dok se Turska složila s trajnim prekidom vatre nakon što se izvrši povlačenje.  

Predsjednik Donald Trump pohvalio je dogovor komentirajući da će spasiti 'milione života'.

Dogovor je postignut posredovanjem Pence-a koji je otputovao u Ankaru radi pregovora s turskim predsjednikom.

SAD su nešto ranije primijenile sankcije protiv Turske zbog vojne ofanzive na kurdske strane. Erdogan je odgovorio da je povlačenje kurdskih snaga jedini način da se zaustavi vojna operacija.

Pence je izjavio u četvrtak uvečer da SAD neće primjenjivati dalje sankcije nakon prekida vatre, prenosi Euronews.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.