20.10.2019. 18:38
0
Protest u Hong Kongu uprkos zabrani, suzavac i vodeni topovi na ulicama
Policija u Hong Kongu upotrijebila je danas suzavac protiv demonstranata, koji su prethodno bacali molotovljeve koktele, i istovremeno preko megafona pozvala okupljene da se raziđu, javio je Rojters.

Više hiljada demonstranata, od kojih su mnogi nosili maske, uprkos nedavno uvedenoj zabrani pokrivanja lica na javnim okupljanjima, preplavilo je i danas ulice Hongkonga, iako je policija zabranila skup.

“Oslobodite Hong Kong”, pisalo je na transparentima koje su nosili učesnici protesta, a na jednom zidu oslikan je grafit sa natpisom “Bolje mrtav nego crven”, prenosi Reuters.

Policija je proglasila marš u okrugu Kaulun nelegalnim što znači da učesnicima protesta prijeti hapšenje.

Oblast Kauluna je mjesto gdje je došlo do najvećih sukoba proteklih nedjelja, a duž rute marša uvedene su oštre bezbjednosne mjere, metro stanice su zatvorene, a policija je postavila i vodene topove na ulice.

Učesnici protesta ljuti su na liderku Hong Konga Carry Lahm zbog, kako navode, njenog neuspjeha da zaštiti njihove slobode od centralnih vlasti u Pekingu, uvođenja vanrednih ovlaštenja iz doba kolonijalizma i dozvoljavanjem prekomjerne upotrebe policijske sile, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.