10.11.2019. 17:21
0
24. vikend nemira: Nasilje se širi Novim Teritorijima Hong Konga
Nasilje je izbilo u nedjelju širom Novih Teritorija, jednom od tri glavne regije Hong Konga, 24. vikend zaredom protuvladinih protesta, a policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante dok u crno odjeveni aktivisti blokiraju prometnice i razbijaju trgovine.

Demonstranti su uništavali postaju podzemne željeznice u središnjem novom gradu Sha Tin i porazbijali inventar u restoranu, samo dvije sedmice prije planiranih izbora za okružna vijeća u gradu pod kineskom upravom.

Televizija je prikazala snimke velikog crvenog podljeva na nadlaktici jedne od svojih reporterki koja kaže da je pogođena kanisterom suzavca u Tsuen Wanu, zapadno od Novih Teritorija.

Željeznička stanica zatvorena je u Sha Tinu, u jeku sukoba policije i mladih i starih demonstranata, na dan planiranih protesta u trgovačkom centru širom teritorija.

"Radikalni demonstranti okupili su se na mnogim lokacijama širom teritorija", rekla je policija u izjavi i dodala da su "tumarali po trgovačkim centrima i razbijali izloge i objekte, ne obazirući se na sigurnost okolnih ljudi".

Prosvjednici su ogorčeni zbog policijske grubosti te zbog upletanja Pekinga u slobode bivše britanske kolonije, po kojima im se jamči formula "jedna zemlja, dva sustava" otkad su se vratili pod kinesku upravu 1997.

Kina opovrgava miješanje u Hong Kong i okrivljuje zapadne zemlje za poticanje nereda, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.