11.11.2019. 13:40
0
Nikki Haley u novoj knjizi: Od mene su tražili da sabotiram Donalda Trumpa
Bivša američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley napisala je u svojoj novoj knjizi da su je dva vrhovna zvaničnika Bijele kuće ohrabrivali da sabotira predsjednika Donalda Trumpa.

Haley tvrdi da su tadašnji šef osoblja John Kelly i državni sekretar Rex Tillerson od nje tražili da se odupre nekim od Trumpovih zahtjeva s objašnjenjem da se radi o 'spašavanju države'.

Tillerson nije želio komentirati, a Kelly je objasnio da je želio da predsjednik bude u potpunosti informiran:

- Ako pod 'otporom' i 'zaustavljanjem' ona misli na organiziranje procesa unutar osoblja... kako bi se osiguralo da g. Trump zna 'za i protiv' svakog poteza koji planira kako bi donio informirane odluke, onda sam kriv, kazao je za CBS bivši šef osoblja Kelly.

Trump je putem Twittera podržao knjigu, pozvao Amerikance da dođu na promociju i poručio - 'sretno, Nikki!'

U novoj knjizi naslova 'Uz dužno poštovanje' Nikki Haley piše da su joj Kelly i Tillerson pokušavali objasniti da 'nisu neposlušni nego da pokušavaju spasiti zemlju', kao i to da su 'njihove odluke, a ne predsjednikove, u najboljem interesu države'.

U razgovoru za CBS, Haley (47) je kazala da je odbila njihove zahtjeve, nazivajući ih 'opasnim' i 'uvredljivim'.

- Umjesto meni, to su trebali reći predsjedniku, a ne tražiti od mene da se pridružim njihovom planu 'sa strane', kazala je Haley i dodala 'trebali su reći predsjedniku o njihovim različitim stavovima i podnijeti ostavku ako im se ne sviđa ono što on radi. Ali sabotirati predsjednika... to je vrlo opasna stvar i protivi se ustavu, i onome što želi američki narod. To je bilo uznemirujuće, tvrdi Haley.

Bivša visoka zvaničnica američke vlade također je govorila o neslaganju s Trumpom u pogledu njegovog odnosa sa ruskim predsjednikom Putinom na samitu u Helsinkiju 2017. godine, a njegove komentare nakon okupljanja bjelačkih supremacista u Charlotesville 2017. godine da postoje dobri ljudi 'na obje strane' – nazvala je 'štetnim i opasnim', piše britanski Guardian.

Međutim, ona je naglasila da je podržavala veliki broj Trumpovih odluka koje su smetale drugima u administraciji, poput odluke da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, kao i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

U istom razgovoru, Nikki Haley je kritizirala nastojanja Demokrata da opozovu predsjednika, uspoređujući opoziv sa 'smrtnom kaznom za javne zvaničnike'.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.