13.11.2019. 9:17
0
Na jugoistoku Turske u antiterorističkoj operaciji angažovano 2.360 policajaca
Turske snage sigurnosti jutros su na jugoistoku zemlje pokrenule veliku antiterorističku operaciju Kiran-6 u kojoj učestvuje 2.360 policajaca, žandara i specijalaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je da je operacija pokrenuta na periferiji provincija Van, Hakkari i Sirnak i to s ciljem neutralizacije terorista PKK-a.

Operacija je pokrenuta u periodu kada teroristi PKK-a uoči nastupajuće zime spremaju skrovišta u nepristupačnim planinskim regijama, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Pripadnici turskih snaga sigurnosti su podijeljeni u 157 jedinica koje imaju zadatak neutralizirati teroriste i spriječiti ih provedbi terorističkih aktivnosti.

Turske snage su 17. augusta pokrenule operaciju Kiran protiv terorističke organizacije PKK na periferijama Vana, Hakkarija i Sirnaka, a deset dana kasnije pokrenuta je i operacija Kiran-2 na periferiji provincija Mardin, Sirnak i Batman. U nastavku serije operacija turske snage žele neutralizirati PKK elemente na istoku i jugoistoku Turske.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. Tokom trodecenijske kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a odgovorni su za smrt najmanje 40.000 osoba, uključujući žene i djecu.


(Fena/Admir Oručević)

Turska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.