15.11.2019. 10:26
0
Izrael nastavio s napadima u Pojasu Gaze uprkos primirju
Izrael je nastavio s napadima na mete palestinske grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze u ranim jutarnjim satima u petak, saopćila je izraelska vojska, manje od dana nakon što je krhko primirje stupilo na snagu kako bi zaustavilo najintenzivnije sukobe u toj regiji u posljednjim godinama.

Varljivi mir stupio je na snagu u četvrtak u Izraelu i u Pojasu Gaze nakon što je sporazum o prekidu vatre između Izraela i Islamskog džihada postignut uz egipatsko posredovanje. 

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako se zvanično naziva izraelska vojska, počele su napadati Gazu "nakon  što su rakete neselektivno ispaljene prema izraelskim civilima".

Mos'ab al-Breim, portparol Islamskog džihada, izjavio je da njegova grupa poštuje ono što je dogovoreno uz egipatsko posredovanje i da među palestinskim grupama postoji konsensuz da se očuva trenutno zatišje. 

Sporazum uključuje prekid ciljanih ubistava Izraela, zaštitu palestinskih demonstranta u Gazi i mjere na okončanju blokade Gaze, saopćio je portparol.

Nikolaj Mladenov, mirovni posrednik UN-a za Bliski istok, koji je otputovao u Kairo kako bi pomogao u dogovoru o primirju, na Twitteru je zatražio od obje strane da "pokažu maksimalnu suzdržanost".

Primirje nije zvanično potvrdila izraelska vlada.

Vojni portparol Jonathan Conricus izjavio je da su (Izrael) informirani o prekidu vatre te da je  Egipat igrao ključnu ulogu, prenosi dpa. 


(Fena/Admir Oručević)

IzraelGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.