17.11.2019. 11:25
0
De Kooning prodan za 30 miliona dolara
Njujorška umjetnička aukcija u studenome završila se prodajom slike Willema de Koononga za 30,1 milion dolara, objavio je Sotheby's.

Aukcijska kuća rekla je da je ekspresionističko djelo iz 1977. "Bez naslova XXII" nizozemsko-američkog umjetnika kupio azijski ponuđač po najvećoj cijeni te večeri.

Djela Marka Rothka i Clyfforda Stilla također su prodana za više od 20 miliona dolara svaki na dražbi u Sotheby'su u četvrtak, na kojoj je postignuta zarada od 270,6 milionaa dolara.

Suparnička kuća Christie's rekla je da je aukcijama koje su trajale tjedan dana za djela iz XX. stoljeća ukupno postignute cijene u visini od 683,3 milionaolara, što je značajno manje od milijardu dolara koliko je postignuto u maju7

Stručnjaci pad u prodaji pripisuju nesigurnosti zbog brexita te američkim predsjedničkim izborima 2020., kao i činjenici da je nekoliko djela bilo na ponudi za vrijeme sezone polugodišnjih aukcija.


(Fena/Admir Oručević)

Aukcija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.