6.12.2019. 14:17
0
U Australiji aktivno 150 požara, Sydney opasan dimom
Vatrogasci su se u petak borili da zaustave gotovo 150 požara u državi Novi Južni Wales dok su jaki vjetrovi raspaljivali plamen i ponovno opasnim dimom obavili Sydney.

Od početka novembra u požarima su poginule najmanje četiri osobe i uništeno je više od 680 domova, a požari su i dalje aktivni  u Novom Južnom Walesu, državi Victoria, Južnoj Australiji i državi Queensland.

Dok diljem istočne obale Australije bukti gotovo 150 požara, povjerenik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Walesa Shane Fitzsimmons rekao je da su vlasti posebno zabrinute zbog osam požara oko Sydneya, glavnog grada sa pet miliona stanovnika, prenosi Reuters.

"Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja", rekao je Fitzsimmons novinarima.

Požari  su česti u Australiji, ali ovogodišnja požarna sezona počela je mnogo ranije nego inače, s temperaturama koje se bile  iznad 40 stupnjeva C  prije početka ljeta na južnoj zemljinoj polulopti koje traje od decembra do februara.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.