9.12.2019. 19:16
0
Arabija ukinula spolnu segregaciju u restoranima: Muškarci i žene sada mogu ulaziti na iste ulaze
Saudijska Arabija više neće zahtijevati da restorani imaju ulaze odvojene po spolu, saopćila je vlada.

Prije toga bilo je obavezno imati jedan ulaz za obitelji i žene, a drugi za muškarce, podsjeća BBC.

Ograničenja su već bila ublažena u praksi, s obzirom da mnogi restorani, kafići i druga mjesta za sastanke više ne provode segregaciju.

Niz opsežnih socijalnih reformi u Saudijskoj Arabiji praćen je intenzivnim suzbijanjem neslaganja s onima koji se protive reformama.

Početkom ove godine kraljevski dekret dozvolio je saudijskim ženama da putuju u inostranstvo bez dozvole muškog staratelja, a 2018. zaljevska kraljevina okončalo je višedecenijsku zabranu vožnje automobila za žene.

Ali aktivisti se žale da mnogi zakoni koji diskriminiraju žene ostaju na snazi. A nekoliko istaknutih zagovornika prava žena uhapšeno je i dok je vlada provodila reforme.

U nedjelju je saudijsko ministarstvo za općine saopćilo da restorani više neće trebati imati ulaze odvojene po spolu. Umjesto toga, odluka o tome će biti prepuštena vlasnicima.

Do sada su u restoranima porodice i žene obično bili odvojeni od muškaraca.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.