10.12.2019. 11:44
0
Zelenskiy - Putin po prvi put oči u oči, ali sa zapadnom pratnjom
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ponedjeljak u Parizu po prvi put otkako je preuzeo ured.

Pariškom samitu u organizaciji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prisustvovala je i njemačka kancelarka Angela Merkel.  

Najvažnija tačka dnevnog reda bio je sukob u istočnoj Ukrajini koji je ukrajinski predsjednik obećao riješiti još u svojoj predizbornoj kampanji.  

U petogodišnjem sukobu u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih sigurnosnih snaga i separatista koje podržava Rusija, život je izgubilo više od 13.000 ljudi, uključujući 3.000 civila.

Prekid vatre uspostavljen protokolom 'Minsk' 2014. godine kršen je mnogo puta, naročito u blizini Donetska i Luhanska.

Macron je na zajedničkoj press konferenciji naglasio da je činjenica da se sastanak uopće održao – postignuće obzirom na 'odsustvo konkretnog napretka zadnjih nekoliko godina'.

Angela Merkel je komentirala da još uvijek predstoji 'puno posla', ali da je prisutna 'dobra volja da se riješe teška pitanja', dodavši da je vrlo zadovoljna sastankom.

Na video snimku koji je objavio na svom Facebook profilu prošle sedmice, Zelenskiy tvrdi da je sastanak 'već pobjeda za Ukrajinu'. On je također pravdao odluku da se sretne s Putinom iako je ruski predsjednik odbio da na pregovarački sto stavi aneksirani poluotok Krim – time što je nešto ranije Rusija oslobodila ukrajinske mornare i brodove kao 'signal da Rusija želi razgovor'.

Zelenskiy je naglasio da bi se izbori mogli održati u pokrajini koju drže separatisti samo ukoliko Moskva preda graničnu kontrolu i povuče trupe, što je mala vjerovatnoća obzirom da Rusija zagovara specijalni status za istočnu Ukrajinu kako bi nastavila vršiti uticaj na politiku te zemlje.

Ukrajinski predsjednik računa na političku podršku Francuske i Njemačke, kao i 'strateški dijalog' s Rusijom koji inicira Macron, prenosi Euronews.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.