10.12.2019. 12:15
0
Vijeće EU o BiH: Pozdravljeno imenovanje Tegeltije, ništa još od ulaska u EU
Vijeće Evropske unije pozdravilo je danas imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije te pozvala izvršna i zakonodavna tijela na svim nivoima vlasti da pokrenu rješavanje ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, u skladu s legitimnim težnje građana Bosne i Hercegovine da napreduju prema Evropskoj uniji, objavljeno je danas u zaključcima.

Članice Unije danas su usvojile niz zaključaka o BiH te istakli da država još uvijek nije spremna za punopravno članstvo, a na bazi podnesene prijave. Otvaranje pregovora će biti moguće kada Evropska komisija ocijeni da je BiH ostvarila potrebni napredak.

"Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države", navedeno je u zaključcima.

Vijeće pozdravlja mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji te priznaje da je Bosna i Hercegovina trenutno ne ispunjava u dovoljnoj mjeri kriterije iz Kopenhagena, i treba uložiti značajne napore na jačanju njenih institucija kako bi se garantovala demokratija zakona, ljudskih prava i poštovanja i zaštite manjina.

"Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Bosna i Hercegovina je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, budući da je još uvijek u ranoj fazi uspostave funkcionalne tržišne ekonomije i postajući konkurentnom unutar zajedničkog tržišta. Provođenje obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju se mora poboljšati. Bosna i Hercegovina je sveukupno u ranoj fazi kada je u pitanju njen nivo spremnost za preuzimanje obveza prema članstvu u EU i treba da je znatno pojača postupak usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a i provođenje i provođenje odgovarajućeg zakonodavstva", zaključeno je.

Bosna i Hercegovina treba, kako je istaknuto, uložiti dodatne napore, posebno u vezi s provedbom četrnaest ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije.

Ovi ključni prioriteti su fokusirani se na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, temeljna prava i reforma javne uprave, i moraju biti ispunjeni – navedeno je.
Vijeće napominje da će konačno razmotriti otvaranje pregovora o pristupanju EU, u skladu s ustaljenom praksom, u vrijeme kad Komisija ocijeni je da je Bosna i Hercegovina postigla potrebni stepen usaglašenosti sa kriterije za članstvo i posebno je ispunio ključne prioritete navedene u Strategij Komisije.

Vijeće poziva Komisiju da se usredotoči na svoje godišnje izvještaje o Bosni i Hercegovini, počevši od onog 2020. godine, o provedbi ključnih prioriteta kojima se treba baviti – rečeno je.


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.