12.12.2019. 16:38
0
Guterres: Nebavljenje klimatskim promjenama vodi u ekonomsku katastrofu
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres u četvrtak je zatražio od zemalja i kompanija da se bave klimatskim promjenama, istaknuvši da bi neuspjeh u suočavanju s njima značio „ekonomsku katastrofu“.

Govoreći na godišnjem samitu UN-a o klimi u Madridu, Guterres je izjavio kako strahovanja da bi rezovi emisije stakleničkih gasova naškodili postojećim industrijama, ignoriraju prilike koje stvara „zelena ekonomija“.

- Već previše dugo vremena, tajni interesi stoje iza lažne priče da su ekonomski rast i bavljenje klimatskim promjenama inkompatibilni. To je nonsens – kazao je.  

- Zapravo je neuspjeh u suočavanju s globalnim zagrijavanjem recept za ekonomsku katastrofu – izjavio je čelnik Svjetske organizacije.

On je naveo studiju koja pokazuje da bi okretanje ekonomiji koja se oslanja na smanjenje emisije stakleničkih gasova  moglo stvoriti 65 miliona novih radnih mjesta godišnje širom svijeta i povećalo bi ekonomski rast za 26 triliona dolara do 2030.

Naučnici tvrde da bi zemlje trebali prestati s sagorijevanjem fosilnih goriva barem do 2050. godine kako bi osigurale da globalne temperature u ovom stoljeću ne zabilježe rast viši od 1,5 stepeni Celsiusa.

- Tu tranziciju treba  obaviti kako bi koristila svakome. Nečinjenje te tranzicije donijelo bi korist, kao što sam rekao, samo najbogatijima - izjavio je Guterres, prenosi Associated Press.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.