12.12.2019. 17:43
0
Počeli predsjednički izbori u Alžiru
U Alžiru se danas održavaju predsjednički izbori.

Otvorena su biračka mjesta na kojima će 24,5 miliona Alžiraca glasati, saopćeno je iz izborne komisije.

Ukupno pet kandidata se natječe za predsjednika Alžira s petogodišnjim mandatom. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji apsolutnu većinu glasova u prvom krugu, drugi krug će biti održan nakon objave konačnih rezultata prvog kruga.

Na 61.014 glasačkih mjesta raspoređeno je 501.031 izborni posmatrač.

Alžirsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su sigurnosni agenti raspoređeni na glasačkim mjestima kako bi se glasanje odvijalo bez problema.

Glasanje izvan Alžira je ranije počelo. Alžirci s pravom glasa, njih 914.038, iz dijaspore širom svijeta glasali su u subotu. 

Nomadsko stanovništvo u udaljenim regijama u južnom Alžiru također je počelo s glasanjem prije dva dana.

Neki analitičari smatraju izbore sigurnim putem za izlazak iz političke krize  koja je potresala Alžir skoro 10 mjeseci. U tom periodu svake sedmice Alžirci su tražili radikalne promjene, traživši od bivšeg predsjednika Abdelaziza Boutefliku da odstupi s položaja u aprilu.

Ukupno pet kandidata se natječe na izborima - Azzeddine Mihoubi (60),  prelazni sekretar bivše vladajuće stranke Demokratski narodni skup i bivši ministar kulture  Abdelkader Bengrina (57), bivši ministar i čelnik stranke Konstruktivni pokret Abdelmadjid Tebboune (73), bivši premijer Ali Benflis (75), bivši premijer i čelnik stranke Čuvari slobode, i  generalni sekretar stranke  Front budućnosti Abdelaziz Belaid (56), prenosi Xinhua.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.