15.12.2019. 19:04
0
Vapaj Angele Merkel: Njemačkoj fale radnici, tražićemo ih i izvan EU
Njemačka početkom iduće godine donosi zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan EU, najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je, takođe, upozorila na “očajničku” potrebu privrede za radnicima.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta. U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

“Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU”, rekla je kancelarka. “Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi”, upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu, prenosi Hina.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne poslodavce i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom”, istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan EU-a da dođu i ostanu da žive u Njemačkoj, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.