24.12.2019. 20:16
0
Ne brinu ih sankcije sportistima: Rusi vjeruju da će u Tokiju nastupiti pod svojom zastavom
limpijski komitet Rusije saopćio je da očekuje da će ruski sportisti na predstojećim Olimpijskim igrama u japanskom Tokiju nastupiti pod svojim obilježjima uprkos četverogodišnjoj zabrani učešća na najvećim međunarodnim takmičenjima, prenosi AFP.

- Ruski olimpijski komitet je punopravni član olimpijskog pokreta. Imamo sve razloge da vjerujemo da ćemo formirati tim za Tokio i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ovaj tim nastupi u ruskim bojama - rekao je predsjednik Komiteta Stanislav Pozdnjakov.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je 10. decembra suspendirala Rusiju sa najvećih događaja na period od četiri godine, uključujući zabranu nastupa na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama 2020. i 2022. te Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022., zbog kršenja antidoping propisa.

WADA je procijenila da joj je Moskva dostavila falsificirane nalaze iz Ruske antidoping agencije (RUSADA), a otkrivanje ovih podataka bio je glavni uvjet da bi se Rusima skinula ranija suspenzija za doping, zbog koje su već propustili ZOI 2018. u Pjongčangu.

Ruski sportisti su u Južnoj Koreji nastupili kao neutralni takmičari, bez državnih obilježja. WADA je kod nove suspenzije saopćila da će to biti jedini način na koji ruski sportisti mogu nastupiti i na budućim takmičenjima, ali uz uvjet da dokažu da nisu bili umiješani u prethodni skandal.

WADA smatra da se u Rusiji program dopinga provodio uz podršku države. Rusi su saopćili da će uložiti žalbu zbog nedavne suspenzije o kojoj će, vjerovatno, konačnu odluku donijeti Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Švicarskoj, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.