15.1.2020. 22:36
0
Putin naredio formiranje radne grupe za izmjenu Ustava
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu za osnivanje posebne radne grupe koja će raditi na pripremi prijedloga za izmjenu Ustava Ruske Federacije.

Uredbom je predviđeno sastavljanje liste članova radne grupe, javio je "Sputnjik".

On je danas ranije u obraćanju Federalnoj skupštini rekao da ne vidi potrebu za usvajanje novog ustava, ali je predložio diskusiju o njegovim izmjenama.

Putin je izjavio da će izmjene povećati značaj parlamenta i parlamentarnih stranaka, kao i nezavisnost i odgovornost premijera i ministara u Vladi Rusije.

On je ponudio da se ovlašćenja za imenovanje premijera i drugih visokorangiranih zvaničnika prenesu sa predsjednika na parlament, dok se u isto vrijeme ograničava mogućnost lidera države da odbije kandidate koje predloži skupština.

Nakon obraćanja ruskog predsjednika, premijer Rusije Dmitrij Medvedev saopštio je da kompletna Vlada podnosi ostavku.

Iz Kremlja je kasnije saopšteno da je Putin za novog premijera predložio sadašnjeg šefa ruske Federalne poreske službe Mihaila Mišustina, o čemu će sutra odlučivati poslanici u ruskoj Državnoj dumi.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.