25.1.2020. 14:50
0
Kina poduzela opsežne mjere za spriječevanje širenja koronavirusa
Kineske vlasti su poduzele opsežne mjere kako bi spriječili širenje koronavirusa od kojeg je do sada umrla 41 osoba.

Jedna od mjera je i izgradnja bolnice za samo nekoliko dana u gradu Wuhanu, žarištu novog korona virusa.

Vlasti Wuhana već su počeli sa izgradnjom bolnicu sa 1.000 kreveta za liječenje zaraženih pacijenata, javlja Anadolija. 

Bolnica se gradi u kompleksu koji je ranije bio predviđen za lokalne radnike, u baštama pored jezera, na periferiji grada.

Na izgradnji bolnice, koja se gradi na prostoru veličine 25 hiljada kvadratnih metara, angažovano je na desetine bagera i radnih mašina.

Wuhan slijedi praksu grada Peking koji je tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine za sedam dana izgradio bolnicu u kojoj su liječeni zaraženi pacijenti.

Kako navode kineski mediji bolnica bi mogla biti završena do ponedjeljka, a zvaničnici tvrde da će svi radovi biti završeni do 3. februara.

Broj umrlih u Kini od epidemije koronavirusa popeo se na 41, dok je potvrđeno 1.287 slučajeva upale pluća uzrokovane novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima je i 237 osoba koje su u kritičnom stanju.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.