27.1.2020. 8:27
0
Otišao da pomogne oboljelima od opasnog virusa, pa se i sam zarazio, i to na nevjerovatan način
Kineski ljekar Vang Guangfa strahuje da je zaražen virusom korona, koji je za samo tri nedjelje prouzrokovao smrt 56 osoba, a inficirao više od 2.000.

Dr Vang Guangfa smatra da se inficirao zato što nije nosio zaštitne naočare, a grupa vodećih stručnjaka potvrdila da je to “apsolutno moguće”, jer virus može da prodre u oči ukoliko ih pacijent dodiruje.

Pol Kelam, profesor genomike virusa na Kraljevskom univerzitetu u Londonu, preporučio je zdravstvenim radnicima da nose zaštitne naočare.

– Maske za lice, efikasno štite nos i usta, ali sasvim sigurno neće zaštiti oči – rekao je on.

Dr Majkl Hed, istraživač u oblasti javnog zdravlja na Univerzitetu u Sauthemptonu, dijeli Kelamovo mišljenje.

– Moguće je da se infekcija prenese dodirivanjem očiju ako je virus na rukama, što znači da može lako da se prenese s čovjeka na čovjeka. Pomislite na običnu prehladu ili grip, dodirivanje nosa, usta i očiju je uvijek način da se bolest prenese – rekao je on.

Dr Guangfa je načelnik Odjeljenja za plućne bolesti na Univerzitetskoj bolnici u Pekingu i bio je dio tima stručnjaka koji su ranije ovog mjeseca posjetili Vuhan, gdje se virus pojavio, prenosi Blic.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.