18.2.2020. 13:36
0
Guterres: Epidemija novog virusa 'veoma je opasna situacija'
Generalni sekretar UN-a izjavio je za Associated Press da epidemija virusa koja je izbila u Kini „nije van kontrole, ali je to veoma opasna situacija“

Antonio Guterres kazao je u intervjuu u utorak da su „rizici enormni i da svi širom svijeta trebamo se pripremiti za to“.

Guterres je dodao da se virus proširio u zemljama „sa slabijim kapacitetima njihovih zdravstvenih službi“ i da zahtijeva veliku međunarodnu solidarnost.

U epidemiji je zaraženo više od 73.000 ljudi širom svijeta. Također je zabilježeno više od 1.800 smrtnih slučajeva, od kojih skoro svi u Kini.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je nazvala bolest COVID-19, zbog njenog porijekla krajem prošle godine i koronavirusa koji je izaziva.

Kina je javila o 1.866 novih slučajeva virusa i 98 novih smrtnih ishoda u svom ažuriranom izvještaju objavljenom danas. U izvještaju se navodi da epidemija izaziva blažu bolest kod većine ljudi, povećavajući optimizam među globalnim zdravstvenim službama.

Guterres boravi u Pakistanu na konferenciji povodom 40-godišnjice izbjegličkog priliva iz susjednog ratom zahvaćenog Afganistana.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.