23.2.2020. 10:20
0
Nekoliko italijanskih gradova u izolaciji zbog korona virusa, prvi smrtni slučajevi u Evropi
Italija je prva evropska zemlja sa smrtnim slučajevima usljed posljedica zaraze koronavirusom.

Tamošnje vlasti stavile su u izolaciju deset gradova na sjeveru zemlje nakon što je u petak utvrđeno nekoliko slučajeva zaraženih.

Jedna od žrtava virusa s fatalnim ishodom je žena iz Lombardije (75), kao i muškarac iz regije Veneto (78).

Ukupan broj slučajeva u Italiji je 59 i to 46 u Lombardiji, i 11 u Venetu, te po jedan u regijama Piemonte i Umbria.

Osam slučajeva se prijavilo u istu bolnicu u Codognu gdje je zaraženo 5 članova medicinskog osoblja, ljekari i medicinske sestre.

Ministar zdravstva Italije Roberto Speranza komentirao je da je u Italiji isti klaster slučajeva kao što je to viđeno u Francuskoj i Njemačkoj. Isto ministarstvo naložilo je da sve osobe koje dođu u kontakt sa zaraženim osobama da provedu u karantinu 14 dana.

Predsjednik regije Veneto objasnio je da se virus prenosi kao virus gripe i da nije naročito smrtan, osim za starije osobe sa postojećim zdravstvenim problemima.

U gradu Codogno zatvoreni su restorani, kafei, škole i druga mjesta okupljanja. Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće kao mjera predostrožnosti. Slično je i u deset drugih italijanskih gradova koji su u izolaciji.

U bolnici u Rimu trenutno su smještene tri zaražene osobe, uključujući kineski par iz Wuhana i italijanskog državljanina koji sada testira negativno nakon dvije sedmice antiviralnog tretmana.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.