5.3.2020. 8:28
0
Preminuo bivši generalni sekretar UN-a Perez de Cuellar
Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Javier Pérez de Cuéllar preminuo je u 100. godini, saopćile su danas UN, prenose agencije.

Peruanski političar obavljao je dužnost generalnog sekretara UN-a u dva mandata, od 1982. do 1991. godine.

On je odigrao ključnu ulogu u okončanju iransko-iračkog rata, oslobađanju američkih talaca i postizanju mirovnog sporazuma između Kambodže i El Salvadora, navele su UN, prenosi Reuters.


Nakon karijere u UN-u, de Cuéllar se angažirao na ponovnom uspostavljanju demokratije u rodnom Peruu, navodi AP.

Njegov sin, Francisko Perez de Cuéllar, rekao je da je njegov otac umro kod kuće prirodnom smrću.

Aktuelni generalni sekretar UN Antonio Guterres nazvao je peruanskog političara "ličnom inspiracijom".

"Život gospodina de Cuéllar obilježio je ne samo vijek, već i cijelu historiju UN-a, počevši s njegovim učešćem na prvom zasjedanju Generalne skupštine 1946.", napisao je Guterres u saopćenju, prenosi Al Jazeera.


(Fena)

UN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.