6.4.2020. 11:37
0
UN traži da se zabrane pijace sa mesom 'divljih životinja': Kina za sada zabranila prodaju mesa od mačke, psa, vuka i slijepog miša
Odjel za biodiverzitet Ujedinjenih nacija pozvao je na globalnu zabranu tržnica mesom divljih životinja poput onih u kineskom Wuhanu, gradu koji se smatra početnom tačkom širenja COVID-19.

Elizabeth Maruma Mrema iz UN konvencije o biodiverzitetu poručila je da bi sve zemlje trebale poduzeti ključnu mjeru prevencije razvoja pandemija u budućnosti zabranom tržnica mesom koje prodaju žive ili mrtve životinje za ljudsku konzumaciju.

Kina je privremeno zabranila rad tržnica mesom na kojima se inače prodaju mrtve ili žive mačke, psi, štenad vuka, slijepi miševi, te razni ljuskavci koji se živi drže u kavezima, u uvjetima u kojima lako mogu prenijeti bolest na čovjeka. Mnogi naučnici zahtijevaju od Kine da tu zabranu učini trajnom.

Blizina različitih životinjskih vrsta kroz tržnice mesom, kao i konzumacija mesa divljih životinja omogućuje prijenos korona virusa sa životinje na čovjeka. Rani slučajevi oboljenja od virusa SARS se povezuju sa kontaktom sa divljim mačkama čije se meso prodavalo na tržnicama mesa, dok se za neke slučajeve Ebole u Centralnoj Africi vjerovalo da potiču od konzumacije mesa gorile.

Problem zoonotskih epidemija adresiran je 2016. godine od strane UN programa okoliša (UNEP) dokazima da su 75% svih novih zaraznih oboljenja čovjeka ustvari zoonoze, koje su opet blisko povezane sa zdravljem ekosistema.

UNEP naglašava da zoonoze uspijevaju tamo gdje se dešavaju promjene u okolišu, u životinjskim i humanim sistemima, ili promjeni samog patogena.

U toku 20. stoljeća, kombinacija rasta populacije i redukcija ekosistema i biodiversiteta kulminirala je u prilike za patogene da se prenesu sa životinja na čovjeka.

U prosjeku svaka četiri mjeseca kreira se novo infektivno oboljenja kod čovjeka, kaže se u izvještaju UNEP-a.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.