13.4.2020. 22:35
0
Margrethe Vestager: Spriječiti kinesko preuzimanje evropskih kompanija
Zemlje članice EU bi trebale kupiti dionice evropskih kompanija kako bi u tome preduhitrile Kinu, poručuju iz Evropske komisije u kontekstu nastojanja da se zaštite biznisi koji su se našli u krizi zbog pandemije korona virusa.

Već dugo se strahuje da kineska konkurencija cilja na preuzimanje određenih evropskih kompanija, a strah dodatno raste jer su biznisi naročito ranjivi u kriznim vremenima, pogotovo u jednom ekonomskom zastoju kao što je ovaj sadašnji kada vrijednosti dionica neumoljivo padaju.

Margrethe Vestager, EU komesarka za zaštitu konkurencije, izjavila je za list Financial Times da 'mi nemamo problem sa učešćem (EU) zemalja u tržištu ako je to potrebno – sve dok one osiguravaju udjele u kompaniji, ako žele da spriječe preuzimanje ove vrste'.

- Vrlo je važno biti svjestan stvarnog rizika da upravo oslabljeni biznisi mogu biti preuzeti, upozorila je Vestager i dodala da situacija zahtijeva pažnju i da komisija već 'intenzivno radi' na 'jednom od glavnih prioriteta'.

Utoliko su neophodne regulative koje, kako kaže komesarka, moraju biti donešene 'što je prije moguće' a treba ih usvojiti Evropski parlament.

Ovo je samo jedan od prijedloga mjera koje će poduzeti Evropska komisija kako bi pomogla evropskim kompanijama.

Također će se relaksirati zakoni koji se odnose na državnu pomoć, što će omogućiti EU članicama da pomognu ili čak nacionaliziraju određene biznise koji se suočavaju sa zatvaranjem zbog ekonomskog zastoja uzrokovanog pandemijom, prenosi Euronews.

 
(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.