16.4.2020. 10:22
0
Bill i Melinda Gates podržali WHO sa još 150 miliona dolara: Trumpova odluka nema smisla
Bill i Melinda Gates osudili su odluku lidera SAD-a Donalda Trumpa o prestanku finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kazavši kako će njihova Fondacija izdvojiti dodatnih 150 miliona dolara za WHO kako bi pomogli malim i nerazvijenim zemljama.

U ekskluzivnom intervjuu za ABC News, Gates je kazao kako se nada da će Trump promijeniti mišljenje jer je sistemu globalnog zdravstva potrebna pomoć SAD-a.

"Ovo je globalni problem. To je institucija koja povezuje nacije i brine se da provodimo najbolje prakse između zemalja. Bit će dovoljno vremena da se osvrnemo i vidimo koje su zemlje učinile dobro, a koje nisu, te gdje je WHO trebao djelovati drugačije. Mi smo velika podrška ulozi koju ima WHO. Znate, oni su ti koji su pomogli iskorijeniti boginje. Oni vide šta se dešava na globalnom nivou", rekao je Gates.

Podsjećanja radi, Trump je jučer rekao da obustavlja finansiranje WHO-a te je optužio Ujedinjene narode za loše upravljanje pandemijom koronavirusa i prikrivanje širenja virusa. Njegovu odluku iskritikovali su brojni zakonodavci te stručnjaci za javno zdravlje koji kažu kako Trump direktno utječe na globalnu borbu protiv Covida-19.
"Mi sarađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom više od 20 godina. I nijedna institucija nije savršena, ali uz globalni odgovor ćemo proći kroz sve ovo. WHO je stvoren nakon Drugog svjetskog rata da se bavi upravo takvim pitanjima širom svijeta. Dakle, privremeno zaustavljanje finansiranja jednostavno nema smisla", rekla je Melinda Gates za ABC News.

Nakon Trumpove odluke Fondacija Gates je najavila da će dodatno finansirati WHO sa još 150 miliona dolara bespovratnih sredstava, čime je povećala svoju borbu protiv pandemije na više od 250 miliona dolara. Inače, prema finansijskim izvještajima, odmah nakon SAD-a Fondacija Gates najvećim dijelom finansira djelovanje WHO-a već godinama.

"Uz novih 150 miliona dolara zaista želimo pomoći zemljama s niskim i srednjim dohotkom jer posmatramo širenje bolesti širom svijeta. Moramo poboljšati zdravstveni sistem ovih zemalja kako bi imale zaštitnu opremu za svoje zdravstvene radnike", istakla je Melinda Gates.

Prema saopćenju, novčana sredstva također su namijenjena podupiranju razvoja vakcine i pružanju pomoći u jačanju zdravstvenog sistema Afrike i Južne Azije.

Fondacija Gates je navela da poziva svjetske vođe da se ujedine u globalnom odgovoru na Covid-19 kako bi se osigurao jednak pristup dijagnostici, tretmanima i vakcinama".

"Zdravlje je naša najvažnija stvar. Moramo zaštititi svoje zdravlje", rekla je Melinda Gates.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.