24.4.2020. 22:12
0
Nakon lavine kritika, Tramp povukao tvrdnju o "lijeku" protiv koronavirusa
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp povukao je jučerašnje tvrdnje o ubrizgavanju dezinficijenasa u organizam kao mogućem liječenju zaraženih osoba i kazao je da je samo bio sarkastičan.

Tramp je naišao na oštre kritike stručnjaka nakon što je sinoć na konferenciji za novinare u Bijeloj kući predložio da se istraži mogu li se oboljeli od korona virusa liječiti ubrizgavanjem dezinficijensa u organizam ili izlaganjem jakim UV zračenjima.

Na upit novinara da komentira lavinu kritika i ismijavanja koje je izazvao tim tvrdnjama, Trump je danas u Bijeloj kući kazao da je sinoć samo bio sarkastičan.

"Sarkastično sam postavio pitanje novinarima poput vas, samo da vidim šta bi bilo. Postavljao sam vrlo sarkastično pitanje novinarima u sobi o ubrizgavanju dezinfekcijskih sredstava", kazao je Trump i dodao da ta sredstva ubijaju virus i da bi stvari bile bolje kada bi se virus ubio.

Iz kompanije "Reckitt Banckiser" upozorili su danas javnost da se dezinfekcijska sredstva ni u kom slučaju i ni pod kojim okolnostima ne smiju piti, niti ubrizgavati u organizam.

BBC javlja da je jedan od vodećih proizvođača dezinficijenasa apelirao na građane da te proizvode i higijenska sredstva koriste isključivo po uputstvima koja su odštampana na pakovanjima.

Na konferenciji u Bijeloj kući sinoć su prestavljeni rezultati američkog istraživanja koje je pokazalo da se korona virus može oslabiti izlaganjem sunčevoj svjetlosti i toplini. Istraživanje je također pokazalo da izbjeljivač može ubiti virus u slini ili respiratornim tekućinama za pet minuta, a izopropilni alkohol još i brže.

Iako je istaknuto da se rezultatima treba pristupiti s oprezom, predsjednik Trump je predložio daljnje istraživanje.

"Recimo da tijelo izložimo ogromnoj količini ultraljubičastih zraka ili samo veoma jakoj svjetlosti i onda dovedemo to svjetlo u tijelo, kroz kožu ili na drugi način. Zvuči zanimljivo. I onda čujem da ga dezinfekcijsko sredstvo ubije u minuti. Jednoj minuti. Postoji li način da učinimo tako nešto, ubrizgavanjem ili recimo čišćenjem", upitao se Trump i dodao kako bi bilo zanimljivo to istražiti.

Trump je potom pokazao prstom na svoju glavu i rekao da nije ljekar, ali da je osoba koja ima dobar, kako je kazao "znate već šta".

Novinari su odmah na konferenciji upozorili da bi takvim izjavama Trump mogao izazvati dodatno širenje dezinformacja u javnosti, a i brojni ljekari i medicinski stručnjaci su opovrgli Trumpove tvrdnje.

Među prvim su se oglasili ljekari Vin Guopta i Kashif Mahmood koji su poručili da je unošenje sredstava za čišćenje u organizam neprihvatljivo i da je to metod kojeg uglavnom koriste ljudi sa suicidalnim namjerama. Poručili su ljudima da ne slušaju Trumpove savjete.

Ekspert iz Ureda za Nauku i tehnologiju pri Ministarstvu za unutrašnju sigurnost SAD-a William Bryan također je saopćio da su Trumpovi prijedlozi neprihvatljivi.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.