2.5.2020. 15:40
0
EU turizam ovog ljeta: Razlike između želja i stvarnosti
Zatvorene granice i ograničenje kretanja zbog pandemije uzrokuju apsolutni zastoj turizma u cijelom svijetu, što naročito osjete zemlje čije ekonomije ovise o toj privrednoj grani.

Gubici su već dramatični, a neizvjesnost potpuna u pogledu nadolazeće ljetne sezone. Evropska komisija procjenjuje da će hoteli i restorani u zemljama EU ove godine ostati bez najmanje polovine prihoda.

Prihodi od turizma u Italiji pali su u martu za 95%, a za 77% u Španiji.

Turizam je od vitalnog značaja za evropske zemlje, naročito za južnu Evropu. Prema podacima Svjetske banke, turizam čini 20% BDP-a Grčke, 18% Portugala, 15% u Španiji i 13% BDP-a Italije.

Thierry Breton, interni savjetnik za tržište EU, predložio je primjenu 'Maršalovog plana' u sektoru turizma gdje bi EU odobrila sveobuhvatni paket finansijske pomoći kako bi se hoteli, restorani i turistički radnici spasili od kolapsa, a obećao je i prijedlog smjernica za koordinirani početak putovanja.

Očajni vlasnici turističkih biznisa zahtijevaju akciju vlada, ali EU lideri ne zvuče optimistično; njemačka kancelarka Merkel izjavila je da godišnji odmori u EU za Nijemce još uvijek nisu mogući, a to je potvrdio i francuski premijer Edouard Philippe izjavom da 'nije razumno razmišljati o putovanju u inostranstvo u bliskoj budućnosti'.

Španska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya kazala je da će zemlja postepeno otvarati turizam, ali da će to uraditi tek kad bude u mogućnosti 'garantirati sigurnost turista'.

Unutarnje granice EU ostaju zatvorene za turistička putovanja, bez naznake skorog otvaranja, ili bilo kakve odluke prije kraja maja, piše britanski Guardian.

U zemljama poput Italije ograničena su putovanja i unutar zemlje. Premijer te zemlje Giuseppe Conte izjavio je da bi Italijani trebali na godišnji u – Italiju, ali čak i popuštanje mjera najavljeno za 4. maj neće ukinuti zabranu putovanja između regija. Slično je i u Francuskoj čiji su građani ograničeni na putovanja na maksimalnoj udaljenosti od 100 km od njihovog doma.

Španija je u 2019. godini bila druga u svijetu po posjećenosti, sa oko 84 miliona turista. Iako teško pogođena pandemijom, neka od turističkih mjesta su ostala gotovo netaknuta te se vlada te zemlje nada da će uz odgovarajuće protokole i prilagodbe, ipak uspjeti privući turiste ovog ljeta. 

I dok neke članice EU smatraju da bi se o reaktivaciji turizma trebalo odlučivati bilateralno, Grčka i Kipar smatraju da bi zemlje EU trebale zauzeti zajednički stav koji će rezultirati zajedničkim protokolom. Više od petine radne snage Grčke i Kipra zaposleno je u turističkom sektoru, dvostruko više od prosjeka u EU, a turizam najviše doprinosi njihovim ekonomijama.

Grčka se nada da će njene turističke kapacitete popuniti susjedne balkanske zemlje iz kojih se može doći vozilom.

Federacija malih biznisa u Italiji očekuje 25 miliona manje stranih posjetilaca u periodu juli – septembar. Sicilija je već prijavila 65% otkazanih rezervacija. Prognoza italijanske Nacionalne turističke agencije prognozirala je gubitak prihoda od 20 milijardi eura.

Italijanski ministar turizma Dario Franceschini smatra da zemlja mora pokušati balansirati između sigurnosne prijetnje i otvaranja turizma. 'Neće biti lako, ali ćemo uspjeti', tvdi ministar.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.