23.5.2020. 9:40
0
Italijani na ulicama, Amerikanci na cestama dok se epicentar pandemije pomjera prema Južnoj Americi
Protekla 24 sata u Kini su prošla bez ijednog novog slučaja infekcije korona virusom, po prvi put otkada je zabilježen prvi slučaj u gradu Wuhanu prošle godine.

Italijani su ponovo na ulicama nakon ukidanja zabrana kretanja i otvaranja ugostiteljskih objekata i polako se vraćaju starim navikama boravka na otvorenom i uživanja u kafi.

Međutim, gradonačelnici najteže pogođenih gradova poput Bergama, Milana i Torina, u strahu od drugog talasa epidemije, otvoreno izražavaju negodovanje zbog nepoštivanja mjera fizičke distance. Oni prijete da će ponovo pooštriti mjere i zatvoriti kafiće ako građani ne budu poštivali osnovne mjere nošenja maske i držanja fizičke distance.

Italija je druga najteže pogođena evropska zemlja, odmah iza Velike Britanije, sa 228.658 potvrđenih infekcija i 32.616 smrtnih ishoda. Ova zemlja planira otvoriti granice za turiste već od 3. juna kako bi pokušala spasiti turističku sezonu.

Broj potvrđenih novozaraženih u Njemačkoj povećao se za 638 na 179.713, a porastao je i broj preminulih za 42 na ukupno 8.352.

Uprkos rastu krivulje, Nijemci su izašli iz svojih kuća da uživaju u lijepom vremenu.

Nakon više od dva mjeseca izolacije, i Amerikanci su se uputili prema plažama i mjestima za odmor ovog vikenda pa se saobraćaj utrostručio.

Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Južnu Ameriku novim epicentrom korona virusa, gdje se ubraja Brazil sa 333.000 i Čile sa 60.000 novozaraženih.

U Australiji je broj smrtnih ishoda porastao za 102.

U svijetu je potvrdjeno 5.303.393 zaražženih i 339.992 smrtnih ishoda.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.