2.6.2020. 15:05
0
Broj preminulih od COVID-19 u Britaniji primakao se cifri od 50.000 osoba
Broj preminulih od COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak se primakao cifri od 50.000 ljudi, potvrđujući njenu poziciju kao jedne od najteže pogođenih zemalja u svijetu upravo kada premijer Boris Johnson pokušava ublažiti najsnažniju epidemiju novog koronavirusa.

Broj umrlih sada iznosi 49.646 ljudi, uključujući i podatke o smrtnim listovima za Englesku i Vels objavljene u utorak, i one iz 22. maja prethodno objavljene za Škotsku i Sjevernu Irsku, te nedavne smrtne slučajeve u bolnicama u Engleskoj.

Tako golem broj preminulih izazvao je kritike Johnsona, za koga opozicione stranke tvrde da je previše sporo uvodio restriktivne mjere, presporo je štitio starce u staračkim domovima i presporo je gradio sistem testiranja i traganja za kontaktima.

Johnsonova vlada tvrdi da, iako je moguće da je napravila izvjesne greške u borbi protiv najveće krize javnog zdravstva od epidremije gripe iz 1918., osigurala da sistem javnog zdravstva ne postane preopterećen.

Ipak, sumorna brojka umrlih nadmašuje čak i prognoze vladnih naučnih savjetnika.

U martu je britanski vodeći naučni savjetnik izjavio da bi održavanje broja umrlih ispod 20.000 bilo „dobar ishod“. U aprilu je Reuters javio da je vladin najgori scenarij 50.000 preminulih.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.