10.6.2020. 8:50
0
Dr. Fauci: Koronavirus je moja najgora noćna mora
Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti dr. Anthony Fauci upozorio je u utorak da je pandemija korona virusa daleko od svog kraja, nazivajući ovaj virus svojom 'najgorom noćnom morom'.

- Uništio je svijet u samo četiri mjeseca, kazao je Fauci u svom obraćanju na konferenciji Organizacije za biotehnološku inovaciju, te je naglasio da 'još uvijek nije gotovo'.

U svijetu je zaraženo više od 7 miliona ljudi a preminulo je više od 400.000. Uprkos rastućim ciframa, mnoge zemlje su relaksirale mjere kako bi spasile ekonomiju.

- Radi se o milionima infekcija u cijelom svijetu. I još uvijek nije gotovo. A kondenzovano je u vrlo, vrlo malom vremenskom okviru, podvukao je Fauci.

On je također kazao da je predviđao da bi se ovakva erupcija mogla desiti, ali da je bio iznenađen kako je 'rapidno obuhvatila planetu' što je objasnio visokom virulentnošću virusa i činjenicom da su zaraženi često putovali svijetom.

Poznati savjetnik za infektivna oboljenja kazao je i to da se pandemija korona virusa značajno razlikuje od ranijih zdravstvenih kriza poput onih uzrokovanih Ebolom i HIV-om.

- Ebola je bila zastrašujuća. Ali Ebola se nije mogla lako globalno proširiti. HIV se razvijao tokom dužeg perioda. Smatram da će krajnja posljedica AIDS-a biti mnogo veća od bilo čega drugog, upozorava Fauci.  

On je naveo da su u toku istraživanja korona virusa te je priznao da još uvijek nema odgovora na pitanje da li se teško oboljeli mogu u potpunosti oporaviti. Oboljenje pogađa ljude na najrazličitije načine – dok su neki bez simptoma, drugi obolijevaju od oštećenja pluća, moždanog udara, poremećaja zgrušavanja krvi, kao i teških oštećenja imuniteta.

Fauci je naveo da je 'ohrabren' pomakom koji je napravila farmaceutska industrija; SZO je izvijestila da se trenutno radi na više od 124 vakcine protiv Covid-19, a Fauci je 'gotovo siguran' da će više od jedne biti uspješno.

- (Farmaceutska) industrija nije glupa. Shvatili su suštinu, tvrdi poznati infektolog. 'Na kraju će biti više od jednog pobjednika na polju vakcine jer će nam trebati vakcine za cijeli svijet. Milijarde i milijarde doza', najavljuje Fauci.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.