26.6.2020. 20:10
0
Merkel pozvala na 'izuzetnu saradnju' s članicama EU u ekonomskom oporavku
Pandemija koronavirusa znači da Njemačka treba biti spremna "na izuzetni čin saradnje" sa zemljama Evropske unije, izjavila je kancelarka Angela Merkel dok se Berlin priprema da preuzme rotirajuće predsjedanje nad EU od 1. jula.

U intervjuu za Sueddeutsche Zeitung i pet ostalih evropskih novina, Merkel je nazvala pandemiju "izazovom dimenzija bez presedana" i zatražila od članica EU da "očuvaju svoja unutrašnja tržišta" i "predstave jedinstveni front prema svijetu".

- Računam da države članice imaju snažan interes u zajedničkom pristupu takvim vanrednim situacijama - kazala je.

Merkel je kazala da je predloženi fond oporavka, koji bi izazvao rast duga EU i preusmjerio bi novčana sredstva u zemlje najteže pogođene ekonomskim posljedicama krize s koronavirusom, "poseban odgovor za posebnu situaciju".

Njemačka podržava špansku ministricu ekonomije, Nadiu Calvino, da predvodi Eurogrupu koja okuplja ministre finansija eurozone, kazala je Merkel, ali je dodala da konačna odluka leži na samoj Eurogrupi.

Govoreći o planovima američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojnike iz Njemačke, ona je izjavila: "Mi u Njemačkoj znamo da je potrebno više ulagati u odbranu, postigli smo značajna povećanja po tom pitanju u posljednjim godinama, i mi ćemo nastaviti da tako činimo s našim vojnim kapacitetima".

-  Američki vojnici u Njemačkoj služe zaštiti Njemačke i evropskog djela NATO-a, i u interesu su Sjedinjenih Država – dodala je ona, prenosi Reuters.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.