15.7.2020. 8:22
0
Nošenje zaštitne maske postaje obaveza u zapadnoevropskim zemljama
Vlasti Velike Britanije i Francuske pooštrile su pravilo nošenja zaštitnih maski u javnim zatvorenim prostorima, u nastojanju da suzbiju širenje korona virusa.

U Velikoj Britaniji, od 24. jula maske će biti obavezne u svim prodavnicama zatvorenog tipa.

Premijer Boris Johnson podsjetio je u ponedjeljak da 'maske imaju stvarnu vrijednost u zatvorenim prostorima', dodajući da je sve više naučnih dokaza u korist te vrste zaštite.

'Još nismo izašli iz krize, i hajde da svi uložimo maksimum da stjeramo ovaj virus u kut i sigurno uživamo u ljetu', poručio je i ministar zdravstva Matt Hancock na sjednici Donjeg doma u ponedjeljak.

Vlada se našla na meti kritika zbog povremenih kontradiktornih poruka o korona virusu; nešto ranije Konzervativni član parlamenta Michael Gove izjavio je da maske ne bi trebale biti obavezne.

Međutim, sve više zemalja uvodi obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru i to zbog novih dokaza o tome da maska uistinu štiti od prijenosa zaraze s čovjeka na čovjeka.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u televizijskom razgovoru izjavio da od 1. avgusta namjerava uvesti obavezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima zbog 'slabosti' prostojećih preventivnih mjera.

On je preporučio 'svima koji slušaju' da nose maske 'što je češće moguće' kada se nalaze vani i u zatvorenim prostorima.

Francuske vlasti su upozorile na blagi porast novih infekcija zbog opuštenijeg stava u pogledu socijalnog distanciranja. Od početka pandemije, u Francuskoj je od posljedica korona virusa preminulo više od 30.000 ljudi.

Euronews piše da je i Španija uvela obavezu nošenja zaštitnih maski u regijama poput Katalonije gdje je broj novih infekcija ponovo u porastu.

U Njemačkoj obaveza nošenja maske ostaje na snazi. Šefica Federalne kancelarije Helge Braun koja koordinira odgovor na pandemiju, podsjetila je da je nošenje maski 'najmanja restrikcija koju trebamo prihvatiti da bi spriječili infekciju'.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.