23.7.2020. 17:15
0
Nacistički stražar osuđen u 93. godini života: Bruno D. osuđen zbog pomaganja u ubistvu 5.232 zatvorenika
Sud u Hamburgu u četvrtak je osudio 93-godišnjeg Nijemca zbog pomaganja u ubistvu 5.232 zatvorenika, od kojih su većina bili Jevreji, u nacističkom koncentrationom logoru u Drugom svjetskom ratu i izrekao mu je dvogodišnju uslovnu kaznu zatvora, u jednom od posljednjih sudskih procesa zbog zločina iz nacističke ere.

Ulazeći u sudnicu u invalidskim kolicima i krijući lice fasciklom, Bruno D. priznao je da je bio SS stražar u koncentracionom logoru Stutthof u blizini Gdanjska u tada okupiranoj Poljskoj, ali je kazao da njegovo prisustvo u logoru ne povlači krivicu.

To nije uvjerilo sud u Hamburgu, koji ga je danas proglasio krivim za umiješanost u masovna ubistva od augusta 1944. do aprila 1945.  godine.         

-  Kako ste se mogli navići na takav užas? – upitala je sutkinja Anne Meier-Goering dok je čitala presudu.

Oko 65.000 ljudi, među kojima su brojni Jevreji, ubijeno je ili preminulo u Stutthofu, navodi se na websiteu muzeja nekadašnjeg konclogora.  Tužioci tvrde da su mnogi od njih ubijeni hicima u glavu ili su ugušeni smrotnosnim plinom Ciklon B u gasnim komorama.

Pošto je Bruno D. imao samo 17 ili 18 godina u vrijeme tih zločina, njemu je suđeno na sudu za mlade i ročišta su bila ograničena na dva do tri sta dnevno zbog njegovog lošeg zdravlja. Tužioci su saopćili da su zatražili trogodišnju kaznu zatvora, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.