24.7.2020. 11:33
0
Pogledajte kako je danas izgledao dolazak Recepa Tayyipa Erdogana u Aja Sofiju
Prvi put nakon 86 godina danas se klanja džuma namaz u istanbulskoj Aja Sofiji.

Piše: Haris Ahbabović

Aja Sofija je do 1453. godine bila bizantijska katedrala koja je osvajanjem Istanbula od strane Osmanskog carstva pretvorena u džamiju, da bi ponovo promijenila svrhu 1934. godine i postala muzej nakon što je Turska postala sekularna država.

Erdoganov dekret o pretvorbi zgrade iz 6. stoljeća u džamiju uslijedio je nakon što je Viši sud Turske presudio da je Aja Sofija bila nezakonito pretvorena u muzej. Ovaj potez je naišao na osudu Grčke, SAD-a, kao i kršćanskih crkvenih dužnosnika.

Imenovana su tri imama koji će voditi molitve u Aja Sofiji, kao i pet mujezina, a jedan od imama vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Oko 17.000 zaštitara će osiguravati prvu molitvu u Aja Sofiji u petak, za koju su određena dva područja ispred džamije, za žene i muškarce.

U nastavku pratite uživo džuma namaz iz Aja Sofije na Source.ba portalu.

Video: TRT

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.