9.8.2020. 12:01
0
Uvjet za mir: Afganistanska skupština odobrila oslobađanje iz zatvora još 400 talibanskih militanata
Afganistanska velika skupština poznata kao Loya Jirga, u nedjelju je odobrila oslobađanje iz zatvora 400 talibanskih zatvorenika, u gesti koja označava početak mirovnih pregovora koji bi trebali privesti kraju rat koji traje gotovo dvije decenije.

- U namjeri da otkloni prepreku, omogući početak mirovnog procesa i zaustavi krvoproliće, Loya Yirga je odobrila oslobađanje 400 talibana, navodi se u rezoluciji skupštine.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani predsjedavao je sjednicom u Kabulu koja je okupila oko 3.200 afganistanskih vođa zajednica i političara, uprkos sigurnosnim i epidemiološkim ograničenjima.

Reuters piše da su talibanski militanti insistirali na oslobađanju kao uvjetu za ulazak u mirovne pregovore sa vladom. Ovim potezom, vlada će ispuniti uvjet oslobađanja ukupno 5.000 talibanskih zatvorenika.

Međutim, odluka afganistanske vlade da oslobodi militante koji stoje iza nekih od najkrvavijih napada u zemlji, izazvala je bijes stanovnika Afganistana i grupa za ljudska prava koji osporavaju moralnu ispravnost mirovnog procesa.

Zapadne diplomate najavile su da će pregovori između zaraćenih strana početi ove sedmice u Dohi.

I američki predsjednik Donald Trump je odlučan u namjeri da do novembarskih izbora zaustavi 'najduži američki rat'.

Američki sekretar odbrane Mark Esper najavio je da će nakon povlačenja do kraja novembra u Afganistanu ostati 'nešto manje od 5.000 vojnika'

Zvanični Washington i predstavnici talibana u februaru su postigli sporazum koji se temelji na povlačenju američke vojske i oslobađanju talibanskih zatvorenika kao preduvjetu za pregovore sa Kabulom, prenosi Reuters.

 
(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.