15.8.2020. 11:03
0
75 godina od predaje Japana u Drugom svjetskom ratu: Car Naruhito uputio tradicionalno izvinjenje
U povodu 75. godišnjice od predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, japanski car Naruhito izrazio je 'duboko kajanje' zbog djelovanja njegove zemlje u ratu.

Na svečanoj ceremoniji ograničenoj epidemiološkim mjerama, Naruhito se osvrnuo na ratne događaje i izrazio nadu da se takva tragedija više nikada neće ponoviti. On je obećao da će slijediti put svog oca koji je 30 godina svoje karijere posvetio ispravljanju nepravdi nanijetih ratom koji se vodio u ime njegovog oca, cara Hirohita.

Premijer Shinzo Abe se zahvalio palim žrtvama u ratu, ali nije uputio izvinjenje, piše britanski Guardian. Otkako je preuzeo kabinet 2012. godine, Abe svim silama nastoji izbrisati ratnu prošlost Japana - ignorirajući je. Tako ni ove godine japanski premijer nije ponudio gestu formalnog izvinjenja koje se upućuje na godišnjicu svakog 15. avgusta, što je postalo tradicija od 1995. godine kada je običaj izvinjenja uveo tadašnji premijer Tomiichi Murayama.

Na svečanosti kojoj je prisustovalo 500 učesnika sa zaštitnim maskama umjesto uobičajenih 6.000, izostala je i nacionalna himna Kimiyago.

Premijer Abe je istakao da savremeni Japan danas uživa mir na temeljima koje su stvorile japanske žrtve rata. Obećao je da će Japan držati na umu pouke iz historije i da neće ponoviti ratna uništavanja. Posebno je naglasio štetu učinjenu Japanu i njegovom narodu, uključujući atomsku bombu bačenu na Hiroshimu i Nagasaki, bombardovanje Tokija i bitku na Okinawi.

Abe, koji nastoji održati reputaciju japanske nacije kao 'lijepe' i 'normalne', sistemski pokušava 'očistiti' japansku ratnu historiju, ali i razviti vojne kapacitete Japana kao zemlje koja se protivi ratu te samo ulaže u odbrambene kapacitete zbog rastuće vojne prijetnje koje dolazi iz pravca Sjeverne Koreje i Kine.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.