1.9.2020. 22:08
0
Medicinska sestra imala rijedak i netipičan simptom za koronu, ali je moguć
Groznica, kontinuirani kašalj i nedostatak vazduha do sada su najprepoznatljiviji simptomi koronavirusa, kao i gubitak ukusa i mirisa. Ali stručnjaci upozoravaju da bi moglo da postoji još niz rijetkih simptoma COVID-19 na koje treba obratiti pažnju.

Jedan takav slučaj je i onaj medicinske sestre iz Queenslanda u Australiji, koja je dobila pozitivan test nakon što je jedini simptom koji je osjetila bio bol u stomaku.

Ona nije imala nijedan od čestih simptoma, ali je radila sa zaraženim pacijentima u bolnici u blizini Brisbanea, piše The Sun.

"Rekla je da ima bolove u stomaku, koji obično nisu pokazatelj koronavirusa, ali je bila nevjerovatno promišljena i prepoznala da je to jedan od rijetkih simptoma pripisanim COVID-19. Testirala se i bila je pozitivna", objasnio je zamjenik premijera Australije i ministar zdravlja Steven Miles.

Dodao je kako redovna briga o zdravlju i obraćanje pažnje na isto može da pomogne da se bilo koji neobičan simptom na vrijeme uoči.

Nije prvi put da stručnjaci uočavaju vezu između bolova u stomaku i infekcije COVID-19. Studija koju je u maju objavio Kraljevski koledž sugerisala da je jedan broj pacijenata s koronavirusom u Francuskoj pretrpio akutni bol u stomaku, a da nije imao nikakve simptome vezane za pluća.

Istraživači su rekli da je kod najmanje jednog od pacijenata bol bio povezan s mučninom i dijarejom, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je oba ova simptoma navela kao manje česte znakove koronavirusa.

"Patofiziologija ovih bolova u stomaku vjerovatno se oslanja za zapaljenski proces kao što je gastroenteritis. Iako se korona virusi smatraju respiratornim virusima koji se uglavnom prenose disajnim putevima, primarna ili sekundarna oralna kontaminacija može da bude odgovorna za ove stomačne simptome", rekao je tim naučnika predvođen doktorom Geraldom Geidom.

Odvojeno istraživanje, objavljeno početkom jula u magazinu The Lancet pokazalo je da je osmero djece u Velikoj Britaniji primljeno u bolnicu sa "simptomima atipične upale slijepog crijeva", da bi kasnije bili pozitivno testirani na COVID-19.

"Skrećemo pažnju na to da COVID-19 postoji kod pacijenata na pedijatriji s primarnim simptomima groznice i bolovima u stomaku, što bi moglo pogrešno da se protumači kao apendicitis (akutna upala slijepog crijeva). Svi pacijenti su imali kombinaciju simptoma, ujključujući temperaturu, bol u stomaku, dijareju i povraćanje", napisali su naučnici u ovom izvještaju, javlja Blic.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.